Nyheter

Cyberattacken får Härjedalen att svämma över av sopor

Cyberattacken får Härjedalen att svämma över av sopor

6 januari 2024 05:00

Sopstationer är överfulla och berg av soppåsar står utanför kärl och containrar. Hämtningarna är försenade på grund av både kylan och den pågående it-attacken.

Lillemor Rolf, 75, boende i Björkliden i Bruksvallarna reagerade när hon på fredagsmorgonen såg de överfulla sopcontainrarna i närheten av sitt hem. Vanligtvis töms sopkärlen måndagar och tisdagar. Men den här veckan reagerade Lillemor Rolf och Björklidens samfällighet på att det inte varit någon tömning.

– Vi hyr ut en lägenhet och bad våra gäster att förvara soporna i kallförrådet i stället för att det var fullt vid sopstationen. Vi är angelägna om att få tillbaka våra hyresgäster igen, då kan det inte se ut på det här viset. Många ska åka härifrån området i helgen och de kan ju inte fylla sina bilar med soppåsar, säger Lillemor Rolf.

 

Överfulla sopkärl vid Björkliden i Bruksvallarna.

 

 

 

Sopstationen vid macken OKQ8 i Funäsdalen är överfull.

Bild: Lovisa Gunvorsdotter Larsson

Sopkärlen i Vemdalen är fulla och på marken ligger sopor.

Bild: Rebecka Ericson

 

 

Bild: Johannes Berndalen

Enligt Rickard Stenberg, vd på Vatten och miljöresurs, är de överfulla sopkärlen en konsekvens av både kylan och den it-attack som Härjedalens kommun befinner sig i.

Enligt Rickard Stenberg, vd på Vatten och miljöresurs, är detta en konsekvens av både kylan och den it-attack som Härjedalens kommun befinner sig i. På grund av it-attacken kan kommunen inte kommunicera med underleverantörer och inte kan administrera tömningar och turer som brukligt.

– Vi kommer inte åt vårt kundsystem som vi brukar på grund av it-attacken. Med reducerad tillgång kan vi inte administrera tömningar och hämtningar som innan, vi måste arbeta mer manuellt med papper och penna och då tar saker längre tid än vanligt. Även kylan ställer till det. De turer som ska köras kommer att köras, men det kommer att bli förseningar, säger Rickard Stenberg.

Under fredagen gick Vatten och miljöresurs ut med ett meddelande på sin hemsida gällande att sophämtningen i Härjedalen är försenad på grund av extrem kyla. Man ber boende låta kärl och behållare stå ute så försöker entreprenören att hämta så snart temperaturen tillåter. 

 

 

Även på andra platser än sopstationen i Björkliden i Bruksvallarna var kärl och containrar överfulla på fredagen.

Lovisa