Lopme Laante – nyinvigd samisk park på toppen av…

Den samiska parken har samer och de samiska näringarna som tema. Syftet är att skapa ett lärande kring den samiska kulturen och dess mångfald. Gondolbanan skapar förutsättningar för verksamheten året runt. Utsikten över de svenska och norska högfjällen ger en fantastisk inramning.

– Vi vill att parken levandegör samernas roll i samhället och i utveckling av Härjedalen, säger projektledare Kjerstin Valkeapää.

Parken består av flera byggnader, den stora träkåtan är sammanbyggd med en reception / butik, där besökaren kan slå sig ner vid brasan och avnjuta en slow food-lunch med renkött och fisk som tillagas över öppen eld, eller ta en fika med ett gott bröd till. Där kommer det också att visas film om samer och dess vardag. I torvkåtan kan man få höra berättas om hur samer levde förr. Parken sätter dock konsekvent fokus på hur samer verkar och lever idag. Det görs bland annat med ett lekhus som visar barnen på ett konkret sätt hur samer lever idag. Utomhus får besökaren möta renen och lyssna till berättelsen om hur den lever, vad den äter samt ta del av den magi och de myter som omger den. Självklart får man också prova på att kasta lasso och mata renarna. I den stora träkåtan finns en hantverks- och butiksdel där man visar och säljer samiska traditionella slöjdhantverk, bland annat renhorn och renskinn men även konst och souvenirer till försäljning.

Läs mer här:

https://www.funasfjallen.se/sommar/den-samiska-parken-lopme-laante/

http://www.lopmelaante.se/funasdalen/