Extra tillskott till myskoxar och fjällrävar

Kvinna testamenterade halv miljon till myskoxar och fjällrävar

FOTO: JUNGE, HEIKO / TT NYHETSBYRÅN

Länsstyrelsen och Naturskyddsföreningen i västra Härjedalen har fått ta emot pengar för att bevara länets myskoxar och fjällrävar.

Pengarna kommer ifrån en kvinna i Falkenberg som älskade Härjedalen och dess djur.

Enligt Sveriges radio var det kvinnans stora kärlek till den Härjedalska naturen som fick henne att testamentera en del av sin kvarlåtenskap till att försöka rädda myskoxe och fjällräv.

Drygt 270 000 kronor vardera får myskoxarna och fjällrävarna.

– Det är ovanligt att vi får testamenterat pengar, säger Tomas Bergström, miljöövervakare på länsstyrelsen i Jämtland, till SVT.

Hur pengarna ska användas är inte klart än — men länsstyrelsen har satt in dem på ett speciellt pengakonto, så att de inte blandas ihop med andra pengar.

För Naturskyddsföreningen — som arbetar med den vilda myskoxstammen som finns i området — är testamentet ett välkommet tillskott.

Myskoxarnas pengar kan eventuellt användas till utsättning, det vill säga att utöka stammen med en uppfödd kalv, tror Mats Ricklund, talesperson för Naturskyddsföreningen i västra Härjedalen.

– Och det kostar mycket pengar. Myskoxen har blivit en viktig symbol för Härjedalen och därför är vi väldigt måna om att bevara den, säger han till Sveriges radio.